Posted inActualitate

Piese rare din colecția Muzeului Judeţean Mureş, restaurate de 17 specialişti din ţară

Piese rare din colecția Muzeului Judeţean Mureş, restaurate de 17 specialişti din ţară

O serie de piese de muzeu rare, constând în mobilier de uz gospodăresc de pe Valea Târnavei, din perioada 1871-1943 şi 10 icoane pe sticlă, au fost supuse cercetării şi restaurării într-un workshop organizat la Târgu Mureş în această săptămână, la care au participat 17 specialişti din ţară.

„Lucrăm aici cu piese de mobilier pictat aparţinând secţiei de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Mureş, cu care am colaborat în realizarea acestui workshop. Avem piese pentru uz gospodăresc, dar şi cu rol de afirmare a statutului social, cum ar fi bănci ţărăneşti cu spătar, cuiere-blidar, colţare, măsuţe, paturi de paradă, dar şi un set de icoane pe sticlă, aparţinând aceleiaşi secţii. Ca încadrare în timp, pe cele de mobilier le putem situa – în cazul celor datate – în intervalul anilor 1871-1943. Sunt piese de pe Valea Târnavei, din zona Ciucului, de provenienţă românească, maghiară şi secuiască. Pe lângă degradările produse de utilizarea lor cotidiană, trebuie să luăm în calcul şi problemele apărute datorită altor factori, cum sunt trecerea timpului, ambientul acestora, evenimente prin care piesele au trecut, dar şi unele intervenţii anterioare, mai mult sau mai puţin adecvate, unele dintre ele chiar rudimentare”, a arătat şefa Laboratorului de Restaurare şi Conservare din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, Raluca Dumitrescu, organizatoarea workshopului, într-o prezentare trimisă presei.

Potrivit restauratorului, icoanele pe sticlă selectate pentru a fi studiate şi restaurate fac parte din colecţia familiei Matei, care le-a donat muzeului şi au tema Macii Domnului cu Pruncul, a Sfintei Paraschiva, a sfinţilor Nicolae, Vasile, Gheorghe cu balaurul, tema punerii în mormânt a lui Iisus, tema euharistică a lui Iisus cu viţa-de-vie, dar şi tema Mesei Raiului.

„Ca provenienţă sau centre de iconari,  » Read More