Posted inActualitate

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu a fost onorată miercuri, la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC), prin lansarea unui volum colectiv de lucrări ştiinţifice şi atribuirea numelui „Barbu Ştefănescu” sălii de conferinţe şi expoziţii a muzeului. Volumul omagial „Studia Interdisciplinaria – In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu” a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie – Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Lansat la împlinirea a 11 ani de la dispariţia profesorului Barbu Ştefănescu, volumul cuprinde 67 de lucrări ştiinţifice, prezentate anul trecut în cadrul sesiunii omagiale dedicate cercetătorului şi dascălului orădean. Potrivit unui comunicat al Universităţii Oradea, la eveniment au participat prieteni, rude, colaboratori împreună cu reprezentanţi ai Universităţii din Oradea şi ai Muzeului Ţării Crişurilor. „Aţi remarcat cred, din filmul prezentat în deschidere, că întotdeauna domnul profesor Barbu Ştefănescu vorbea despre noi, despre instituţii. Nu era vorba niciodată despre el. Cred că e bine să spunem şi să repetăm mereu lucrul acesta, nimeni nu poate face, de unul singur, nimic”, a subliniat managerul actual al MTC, Gabriel Moisa. Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a vorbit despre profesorul Barbu Ştefănescu ca dascăl, muzeograf şi coleg, dar mai cu seamă ca profesorul unei generaţii. Prorectorul Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş a argumentat actul omagial la care el însuşi este părtaş afirmând că „istoricii au datoria de a fi gardieni ai amintirilor sacre” legate de ceea ce au făcut înaintaşii pentru comunitatea universitară, academică şi pentru cea a Muzeului Ţării Crişurilor.

Nu în cele din urmă, prof. univ. dr. Florica Ştefănescu a mărturisit că, paradoxal, evenimentul editorial dedicat memoriei soţului ei este o bucurie. „Mi-aş dori să simţiţi ce simt eu în aceste momente.  » Read More