Posted inActualitate

Miting de amploare la Budapesta împotriva lui Viktor Orbán

Miting de amploare la Budapesta împotriva lui Viktor Orbán

Zeci de mii de oameni au protestat vineri la Budapesta, la cel mai mare miting împotriva lui Viktor Orbán de ani de zile, după ce o grațiere într-un caz de abuz sexual de către președintele Katalin Novák a stârnit agitație și a dus la demisia acesteia.  

Premierul conservator maghiar, aflat la putere din 2010, a încercat să dezamorseze scandalul care i-a doborât pe doi dintre aliații săi politici cheie, președintele și fostul ministru al justiției, Judit Varga, dar acesta a continuat să domine mass-media internă, scrie The Guardian.

Tulburările nu reprezintă o amenințare imediată la adresa guvernării lui Orbán, cu alegerile din 2026 încă departe, dar vine înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, în care partidul său speră să câștige din creșterea sprijinului de extremă-dreaptă în toată Europa, scrie sursa citată.

Descoperirea grațierii a declanșat un protest public, iar mai mulți influenceri, printre care popularul cântăreț Azahriah, au cerut oamenilor să iasă la un protest în Piața Eroilor din Budapesta.

Zeci de mii de manifestanți, inclusiv mulți tineri, s-au adunat în piața uriașă, cu alții umplut pe străzile care duceau spre ea și alții încă marșând acolo.

„Ne-am săturat. Avem nevoie de schimbare, acest guvern este plin de minciuni și ipocrizie”, a spus Jozsef Molnar, în vârstă de 64 de ani, care a adăugat că și fiul său de 19 ani a ieșit la proteste. Molnar a spus că ultima dată când a mers la un protest a fost în 1989, când comunismul s-a prăbușit. „Suntem aici pentru viitor și nepoții noștri”, a spus el.

Organizatorii protestului au întrebat într-o postare pe Facebook: „Câte probleme similare mai există despre care nu știm și care au fost acoperite?  » Read More