Posted inActualitate

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat, au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.

Potrivit custodelui Rezervaţiei de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, primii trei bujori s-au deschis în data de 5 aprilie, dar temperaturile ridicate i-au făcut să înflorească foarte repede, motiv pentru care a făcut apel la iubitorii acestei flori să vină să o vadă.

„Temperaturile deosebit de ridicate au determinat bujorii să înflorească foarte repede iar florile să ţină mai puţin ca de obicei. S-au deschis destul de mulţi şi vă aşteptăm în acest week-end să-i admiraţi! Este un an atipic, iar celor care îşi doresc să-i vadă le sugerăm să nu amâne prea mult vizita”, a scris Ciprian Cenan pe pagina de Facebook a rezervaţiei.

Acest sezon de înflorire a Bujorului de stepă coincide cu aniversarea a 685 ani de atestare documentară a comunei Zau de Câmpie, pe raza căreia se află şi Castelul Ugron, cunoscut drept „Castelul Calendar’, scrie Agerpres.

În acest sens, Asociaţia Visit Mureş, Primăria Zau de Câmpie şi Asociaţia Manifest pentru Patrimoniu organizează, în 27 şi 28 aprilie, prima ediţie a Festivalului Bujorului la Castel.

„An de an, mii de turişti vin de peste tot să vadă cu ochii lor delicatele flori purpurii care alcătuiesc singura rezervaţie de bujori de stepă din sud-estul Europei. Acest adevărat ‘pelerinaj’ se întâmplă primăvara. Un eveniment care să urce pe scenă frumuseţea bujorului de stepă şi fascinanta poveste a castelului Ugron nu a avut loc până acum. Tocmai de aceea, a venit timpul să aducem laolaltă florile,  » Read More