Posted inActualitate

Palatul Culturii din Târgu Mureș a fost restaurat în urma unui proiect în valoare de peste 10,9 milioane lei

Palatul Culturii din Târgu Mureș a fost restaurat în urma unui proiect în valoare de peste 10,9 milioane lei

Consiliul Judeţean Mureş şi Agenţia de Dezvoltare Regională Centru au inaugurat, joi, lucrările de reabilitare şi restaurare a Palatului Culturii din Târgu Mureş, considerat a fi moştenirea Art Nouveau a Transilvaniei, în urma unei investiţii totale de peste 10,9 milioane de lei.

Prin finalizarea proiectului de reabilitare a Palatului Culturii din Târgu Mureş se doreşte creşterea importanţei turismului ca element care stimulează creşterea economică a judeţului prin valorificarea potenţialului turistic cultural local şi judeţean, estimându-se o creştere cu 6% a numărului de vizitatori.

Lucrările au vizat reparaţii exterioare (tâmplării, şarpantă şi învelitoare, reparaţii la soclu gard), restaurarea pieselor decorative metalice, reparaţia elementelor din piatră, restaurarea inscripţiilor metalice de pe faţadă şi reparaţii ale instalaţiei electrice.

Preşedintele CJ Mureş, Peter Ferenc, a declarat că lucrările de reabilitare vor continua cu sălile de expoziţii, care vor fi realizate din fonduri judeţene.

„Modernizarea interiorului Palatului Culturii a fost iniţiată, să nu uităm, de doamna preşedinte Lokodi Edita Emoke (fostul preşedinte al CJ Mureş, n.r.). În prezent se află în proces de renovare sălile de expoziţie, pe care le vom finaliza dintr-o finanţare proprie în acest an, astfel încât Palatul să poată fi vizitat şi utilizat în toată splendoare sa”, a spus Peter Ferenc.

În interior, a fost reparată casa scării de la Biblioteca Judeţeană, Sala Oglinzilor, au fost recondiţionate picturile pe pânză, lambriurile şi pardoselile, a fost reparată orga din Sala Mare, iar obiectivul a fost digitizat.

Finanţarea europeană pentru reabilitarea Palatului Culturii prin Programul Operativ Regional a fost câştigată în anul 2017 iar lucrările au fost începute în 2019 de către o firmă din Ploieşti, însă din cauza întârzierii şi a neglijării termenelor, Consiliul Judeţean a reziliat contractul în anul 2020,  » Read More