Posted inActualitate

Povestea crucii de piatră de la capătul Imperiului Austro-Ungar | Are 400 de ani și a fost ridicată în vremea principelui Gheorghe Rákóczi I

Povestea crucii de piatră de la capătul Imperiului Austro-Ungar | Are 400 de ani și a fost ridicată în vremea principelui Gheorghe Rákóczi I

Un monument care atestă multiculturalitatea Transilvaniei este crucea de piatră de la Boița, cu o vechime de 400 de ani, ridicată pentru a marca un ”capăt” al Imperiului Austro-Ungar. Monumentul este prezentat de Consiliul Județean Sibiu într-o postare pe pagina de socializare.

Puțini sunt cei care ajung să vadă cea mai veche troiță de piatră din județul Sibiu, ridicată în vremea principelui Gheorghe Rákóczi I și care, acum, se află în curtea bisericii ortodoxe din Boița.

În fața crucii din piatră gălbuie, cu brațele roase de timp și de stihiile naturii, doar sătenii se mai închină și își ridică ochii la cer, punându-și nădejde în Maica Domnului, cea care este invocată și în cuvintele cioplite în urmă cu aproape 400 de ani.

Povestea crucii de la Boița, datată la 1640, a fost cercetată și consemnată în diferite lucrări științifice sau scrieri monografice. Potrivit profesorului Ioan Albu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, inscripțiile de pe corpul crucii sunt în limbile slavonă, română și maghiară, oferind indicii asupra anului edificării și a ctitorului ei.

Astfel, pe „stipes”, brațul vertical al crucii, se află scris: „Cu vrerea Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, amin, s‑a ridicat această cinstită cruce, cu hramul Uspeniei Născătoarei de Dumnezeu, cu rugăciunea robului lui Dumnezeu Stoica Grecul, în zilele lui Gheorghe Rákóczi, în anul 1640”.

Despre Stoica Grecul se crede că a fost un negustor întrucât în documentele și registrele vamale de la acea vreme termenul „grec” era atribuit în mod generic comercianților de credință ortodoxă.

Crucea, care este înfiptă într-o lespede masivă, de culoare gri, măsoară 2,36 m înălțime, în timp ce brațul drept are 31,5 cm, iar cel stâng 13,5 cm.  » Read More