Posted inActualitate

Încă un castel din Transilvania a renăscut | Au fost finalizate lucrările de reabilitare a clădirii castelului Rákóczi-Bánffy de la Gilău

Încă un castel din Transilvania a renăscut | Au fost finalizate lucrările de reabilitare a clădirii castelului Rákóczi-Bánffy de la Gilău

Renovarea castelului de la Gilău a fost finalizată, iar clădirea evocă acum trecutul său secular în toată splendoarea. Deschiderea castelului pentru vizitatori este programată în primăvara anului viitor, a informat marţi consiliul de administraţie al Fundaţiei Tradiţii Transilvane.

Comunicatul emis de fundaţie precizează că a avut loc predarea tehnică a castelului de la Gilău, proprietate a Fundaţiei Tradiţii Transilvane, înfiinţată de omul de afaceri şi mecena Elek Nagy.

Documentul reaminteşte că omul de afaceri Elek Nagy, născut la Cluj-Napoca, a cumpărat castelul de la moştenitorii familiei Barcsay, după care l-a donat Fundaţiei Tradiţii Transilvane, înfiinţată de el însuşi.

La iniţiativa omului de afaceri Elek Nagy, firma de arhitectură Tektum Architectura & Arta şi firma de consultanţă în proiecte RegioConsult au început să elaboreze proiectul de restaurare a castelului.

După obţinerea unei finanţări din partea Uniunii Europene în 2017, în anul următor au început lucrările de restaurare cu participarea societăţilor ADD Concept şi Kvadrum Axis. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 30 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene prin guvernul României, din sprijinul acordat de guvernul ungar şi din contribuţia de peste 3 milioane de euro a fundaţiei fondate şi prezidate de Elek Nagy.

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului din jurul castelului, după ce finanţarea de 2,15 milioane de euro a fost câştigată tot din fonduri UE, lucrările incluzând restaurarea completă a castrului roman şi a parcului adiacent castelului. Conform planurilor, castelul de la Gilău poate deveni din nou una dintre bijuteriile Transilvaniei, în forma unui centru cultural multifuncţional. Un alt obiectiv este transformarea castelului într-o destinaţie turistică importantă în judeţul Cluj şi în Transilvania, astfel încât să reflecte rolul istoric multisecular al complexului şi să dea viaţă valorii sale culturale specifice,

 » Read More