Posted inActualitate

INTERVIU | Iuliu Winkler: Vrem politici europene puse în slujba oamenilor și nu în solda ideologiilor (PE)

INTERVIU | Iuliu Winkler: Vrem politici europene puse în slujba oamenilor și nu în solda ideologiilor (PE)

Reporter: Domnule Winkler ce obiective are UDMR în aceste alegeri europene? Ce Uniune Europeană își dorește comunitatea maghiară din România?

Iuliu Winkler: Noi dorim o schimbare la nivelul UE și nu suntem singurii. Ne dorim întoarcerea la valorile părinților fondatori, vrem ca în UE politicile să fie făcute pentru oameni și nu vrem să fie puse în slujba ideologiilor. Ne dorim o Uniune Europeană puternică din nou, pentru că într-o Uniune puternică și România devine mai puternică și noi maghiarii din România suntem în mai multă siguranță și avem o șansă mai mare la bunăstare.

Rep: Acestea sunt obiective generale, dar concret, ce ați dori să obțineți în configurația de după 9 iunie a Parlamentului European?

IW: În primul rând, vrem să avem o voce puternică a comunității maghiare în legislativul european. Aceasta înseamnă matematic că, din cei 33 de parlamentari aleși în România, cel puțin doi trebuie să fie din partea UDMR. Astfel, se asigură reprezentarea proporțională. Așa cum avem experiență în construirea de coaliții la București, tot așa avem experiență în construirea de coaliții la Bruxelles chiar dacă suntem doar doi europarlamentari. Doi deputați de la UDMR cu ceilalți deputați din centrul și estul Europei, cu polonezi, cu cehi, cu bulgari, cu unguri, cu cei cu care avem interese comune putem să schimbăm lucrurile și aceasta este dorința noastră.

Un alt obiectiv esențial al UDMR îl reprezintă obținerea cadrului de reglementare a drepturilor minorităților naționale la nivelul UE. Am muncit foarte mult în ultimii 10 ani pentru acest cadru de reglementare care este necesar pentru noi maghiarii din România, dar și pentru germanii din Italia, de exemplu, sau pentru toate celelalte comunități autohtone istorice din UE. Vrem să avem drepturile noastre consfințite nu doar în reglementări naționale ale statelor membre,  » Read More