Posted inActualitate

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | Sute de mii de oameni așteptați în sâmbăta Floriilor Catolice la cel mai mare pelerinaj din Europa de Est

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | Sute de mii de oameni așteptați în sâmbăta Floriilor Catolice la cel mai mare pelerinaj din Europa de Est

Aproximativ 300.000 de persoane sunt aşteptate la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria, care va avea loc sâmbătă, 18 mai.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat într-o conferință de presă că de câteva săptămâni sunt făcute pregătiri pentru ca marele eveniment religios să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

„Ne pregătim de cea mai mare sărbătoare religioasă din Bazinul Carpatic. Efectiv, ne aşteptăm să avem 300.000 de pelerini în Şaua Şumuleului. (…) Din fericire, avem o colaborare foarte bună atât cu comunitatea franciscană, cu mănăstirea franciscană, cât şi cu autorităţile centrale şi am reuşit, de câteva săptămâni, să facem toată logistica necesară ca să putem să asigurăm siguranţa pelerinilor pentru ziua de sâmbătă şi pentru weekendul de Rusalii’, a declarat Korodi Attila.

Acesta a adăgat că vineri seara vor ajunge la Şumuleu şi aproximativ 300 de pelerini călare, însoţiţi de Potápi Árpád János, secretarul de stat responsabil cu politica naţională în cancelaria premierului Ungariei, Viktor Orban.

„Vom avea 300 de pelerini din toată Secuimea, care vor ajunge deja vineri seara în Şaua Şumuleului, va fi o sărbătoare specială pentru momentul acela, pentru că ei aduc şi acele panglici cu rugăciuni care sunt trimise de pe tot mapamondul, din partea comunităţilor maghiare. Din Australia până în America de Nord, Ungaria, Serbia, oriunde trăiesc maghiari trimit cu pelerinajul călăreţilor panglici cu rugăciuni care trebuie să ajungă cu o zi înainte în Şaua Şumuleului. (…) O să vină domnul secretar de stat Potápi Árpád, care este şi un călăreţ care coordonează programe ce sprijină cluburile hipice şi este o sărbătoare şi a acestor cluburi’, a arătat Korodi.

Întrebat dacă preşedintele Ungariei, Tamas Sulyok, va fi prezent la marele eveniment, Korodi a precizat că oficialii ungari vin ca pelerini,  » Read More