Posted inActualitate

Un braşovean nu a declarat la ANAF venituri de 12,3 milioane lei

Un braşovean nu a declarat la ANAF venituri de 12,3 milioane lei

Un braşovean nu a declarat la ANAF venituri de 12,3 milioane lei

ANAF a controlat anul trecut 842 de români care nu și-au declarat veniturile și nu au plătit taxele aferente, conform datelor instituției. Este vorba despre acțiuni deja finalizate, altele fiind încă în curs de desfășurare. Suma cumulată nedeclarată se ridică la 423,3 milioane lei pentru care i-au pus să plătească 101,2 milioane lei (fiind incluse aici dobânzile și penalitățile de întârziere).
Conform noilor modificări la Codul de procedură fiscală, care au intrat în vigoare anul trecut, dacă nu-ți declari veniturile, iar ANAF constată acest lucru, vei primi o notificare de conformare prin care ești informat că trebuie să-ți rezolvi problemele fiscale în termen de 30 de zile, altfel vei intra într-un control.

Un braşovean nu a declarat la ANAF venituri de 12 | MyTex.ro

În ultimul trimestru din 2023, ANAF a constatat că o persoană fizică din București nu a declarat venituri de 72,9 milioane lei și a fost pusă să plătească 16,3 milioane lei, transmite hotnews.ro.
La Brașov, un alt român nu a declarat 12,3 milioane lei, iar suma de plată se ridică la aproape 4 milioane lei.

Ce-i de făcut pentru a scădea riscul de control

Este un lucru pe care îl poți face pentru a scădea riscul de control. Asta nu înseamnă că scapi 100%. E posibil ca din cauza bazei de date a Ministerului Finanțelor – ANAF să figurezi cu alte sume decât cele declarate (eronate), motiv pentru care te poți trezi cu o notificare de conformare în SPV sau prin Poștă.
Dacă ai avut anul trecut venituri extrasalariale (dobânzi, chirii, câștiguri din investiții, criptomonede, rețele de socializare, videochat etc.) ar fi bine să depui Declarația unică 2024 (formular 212). Se găsește pe site-ul ANAF.

Ce riști dacă nu depui Declarația unică,  » Citește toată știrea aici…