Posted inActualitate

Concert cu două simfonii, joi seară la Filarmonica Brașov

Concert cu două simfonii, joi seară la Filarmonica Brașov

Filarmonica din Brașov invită călduros pasionații de muzică la o seară de eleganță și măiestrie clasică la Sala Patria, pe 4 aprilie. Sub bagheta renumitului dirijor Leonard Boga și cu talentul extraordinar al violoncelistului bulgar Atanas Krastev, seara promite să fie o călătorie memorabilă prin tărâmurile muzicii clasice.

Seara va începe cu Simfonia nr. 1 a lui Wolfgang Amadeus Mozart, o mărturie a geniului său timpuriu, compusă când acesta se afla la frageda vârstă de opt ani. Călătoria muzicală va continua cu Concertul pentru violoncel nr. 2 în Re major de Joseph Haydn, o piesă celebră pentru combinația de virtuozitate și grație, fiind considerată una dintre cele mai provocatoare lucrări pentru orice violoncelist.

În final, publicul se va putea bucura de de Simfonia nr. 44 în mi minor de Haydn, cunoscută și sub numele de „Funebra”. Se pare că această simfonie, o lucrare intensă din punct de vedere emoțional, a fost aleasă de Haydn pentru a fi interpretată la propria înmormântare. Nu se știe dacă acest lucru este adevărat sau nu, dar știm că simfonia nu a fost interpretată la serviciile comemorative ținute în onoarea compozitorului austriac.

Dirijorul invitat al săptămânii, Leonard Boga, un distins absolvent al Universității Naționale de Muzică București, a studiat sub îndrumarea maestrului Horia Andreescu și și-a perfecționat abilitățile cu maeștrii Jorma Panula și Christian Badea. Bursier la Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen sub îndrumarea lui Paavo Järvi, teza de doctorat a lui Boga a explorat „Lumea simfoniilor lui Gustav Mahler”. Cu un reportiu dirijoral bogat atât în România și cât și în alte țări și o pasiune pentru educația muzicală, Leonard Boga este în prezent profesor, împărtășind cunoștințele sale în materie de dirijat și analiză de partituri.

Solistul concertului de joi, violoncelistul Atanas Krastev, este profesor asociat la Academia Națională de Muzică din Sofia și este cunoscut pentru interpretările sale convingătoare susținute în întreaga lume.  » Read More