Sâmbătă, 30 martie a.c., papa Francisc a prezidat în bazilica San Pietro, la ora Romei 19.30, solemna Vigilie Pascală a Învierii Domnului Nostru Isus Cristos. Liturghia a început cu binecuvântarea focului nou în fața bazilicii, urmată de procesiunea cu lumânările aprinse și de vestirea solemnă a Învierii prin străvechea cântare ”Præconium”, o adevărată bijuterie muzicală și teologică. Riturile sacre cuprind, de asemenea, Liturgia Cuvântului, Liturgia Botezului, în cadrul căreia a botezat și a miruit mai mulți catehumeni, și Liturgia Euharistică.
Francisc a citit o omilie de mai mult de o pagină, a zâmbit şi i-a salutat pe credincioşi în timp ce părăsea Bazilica Sfântul Petru din Roma într-un scaun cu rotile.
Sărbătoarea a început la intrarea în Bazilică cu ritul evocator al binecuvântării focului, urmat de procesiunea lumânărilor, în timp ce s-a cântat Lumen Christi şi luminile Bazilicii s-au aprins în toată strălucirea lor. Celebrarea a inclus botezul şi confirmarea a opt catehumeni din Italia (4), Coreea de Sud (2), Japonia (1) şi Albania (1).
În omilia sa, Papa Francisc a reflectat asupra relatării evanghelice a femeilor care au vizitat mormântul gol al lui Isus, atrăgând atenţia asupra a două momente cruciale ale acestui eveniment. „Acea piatră, un obstacol copleşitor”, a spus Papa, „simboliza ceea ce femeile simţeau în inima lor. Reprezenta sfârşitul speranţelor lor, acum spulberate de misterul obscur şi dureros care punea capăt viselor lor”.
Uneori în viaţă, a spus Papa, şi noi experimentăm acest sentiment de a fi copleşiţi de tristeţe şi disperare: „Întâlnim aceste pietre de mormânt în golul lăsat de moartea celor dragi, în eşecurile şi temerile care ne împiedică să realizăm binele pe care vrem să-l facem”, dar şi „în toate formele de egocentrism care ne înăbuşă impulsurile de generozitate şi de iubire sinceră, » Read More