Posted inActualitate

A încetat din viaţă scriitorul transilvănean István Szilágyi, redactor-şef fondator al revistei literare Helikon

A încetat din viaţă scriitorul transilvănean István Szilágyi, redactor-şef fondator al revistei literare Helikon

Scriitorul maghiar transilvănean István Szilágyi, distins cu Premiul Kossuth şi Premiul József Attila, redactor-şef fondator al revistei literare Helikon, a încetat din viaţă la Cluj-Napoca, la vârsta de 86 de ani, a anunţat redacţia Helikon de la Cluj Napoca, miercuri.

István Szilágyi a fost membru al catedrei de literatură de la Academia Maghiară de Arte. Acesta a decedat miercuri dimineaţă, după o boală suportată cu demnitate, a anunţat redacţia, pe pagina sa de Facebook.

István Szilágyi s-a născut în 10 octombrie 1938, la Cluj-Napoca. În 1940, familia sa s-a mutat la Zalău, traiul din acest oraş reprezentând o experienţă definitorie pentru el. Tatăl său a murit în 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lângă Don, pierderea sa fiind o grea încercare pentru familie.

Şi-a început studiile la Zalău, iar în 1952 s-a întors la Cluj-Napoca, unde a urmat un liceu de mecanică feroviară. A lucrat în atelierele feroviare din Oradea şi Satu Mare, pregătindu-se să devină mecanic de locomotivă, însă din cauza vederii sale slabe a fost considerat inapt la controlul medical.

În 1958 a fost admis la Facultatea de Drept a Universităţii din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în 1963, neacceptând însă postul de procuror care i s-a oferit. Nu s-a angajat nici mai târziu în vreo funcţie pentru care ar fi fost necesară licenţa sa în drept.

Primele sale scrieri au fost publicate în săptămânalul maghiar Utunk, unde mai târziu a fost angajat, iar mai apoi, din 1968, a devenit redactor-şef adjunct. Din 1990, a fost redactor-şef al revistei literare, reînfiinţată sub denumirea de Helikon.

Numele său este asociat cu o serie de capodopere ale literaturii maghiare, ultimul său roman fiind publicat în 2020.

În 2002, István Szilágyi a fost ales membru al Academiei Maghiare de Arte,  » Read More