Posted inActualitate

Shakespeare, cheie de dezlegare a “enigmelor” politicii românești

Shakespeare, cheie de dezlegare a “enigmelor” politicii românești

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat săptămâna aceasta că premierul Marcel Ciolacu a mers la el în birou să-i propună să candideze la Președinția României, ca independent susținut de PSD. La scurt timp după aceea, într-o ieșire demnă de o prezență pe covorul roșu, în cadrul unei gale de premiere a celor mai buni actori de tragi-comedie, Marcel Ciolacu a infirmat categoric afirmațiile înaltului oficial NATO, ridiculizându-l atroce pe bietul președinte de o noapte al României, spre deliciul multor purtători de microfoane ce îl înghesuiau pe premier pe respectivul covor purpuriu.

Ei bine, noul episod penibilo-jenant petrecut pe scena politică românească poate fi cel mai bine explicat și înțeles sub profunda cheie de decriptare oferită de inegalabilul Shakespeare, căci involuntar, asistând la cele întâmplate, gândul mi-a fugit la celebrul pasaj din opera celui mai jucat și respectat dramaturg al umanității: “Doamna protestează prea mult!” (Hamlet, în tragedia cu același nume, sub traducerea lui Andre Gide). 

În context hamletian, zicerea menționată, plină de ipocrizie (desigur), semnifică faptul că atunci când cineva protestează prea mult împotriva unui lucru, există mari șanse să fie nesincer. Altfel spus: excesul trădează. Sunt sigur că cel puțin românii neimplicați in politică vor înțelege sensul profund al fragmentului shakespearian amintit, căci tocmai acest gen de excese ale regelui și ale reginei, l-au ajutat pe Hamlet să înțeleagă că … de fapt … cuplul regal îi otravise tatăl.

Din nou deci, la atâția ani după trecerea în nemurire a genialului Shakespeare, un teatru al umbrelor, cu un rege și o regină de tragică comedie, ne ajută (ca și pe Hamlet) să descoperim adevărul, sau măcar o brumă din el. Mai există oare adevăr pe o scenă politică precum cea românească, unde aproape toată lumea minte și puținii care nu mint,  » Read More