Posted inActualitate

Tradiții la Trisfetite / Ziua Sf. Trei Ierarhi, Ziua reconcilierii

Tradiții la Trisfetite / Ziua Sf. Trei Ierarhi, Ziua reconcilierii

Tradiții la Trisfetite / Ziua Sf. Trei Ierarhi, Ziua reconcilierii

Tradiții la Trisfetite | MyTex.ro

Creștinii ortodocși și greco-catolici îi prăznuiesc în 30 ianuarie pe cei trei mari arhierei: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, venerați drept cei mai mari teologi și păstori duhovnicești din toată istoria creștinătății. Ei sunt sărbătoriţi și separat tot în cursul lunii ianuarie, Sfântul Vasile – 1 ianuarie, Sfântul Grigorie – 25, iar Sfântul Ioan – 27 ale lunii. Sunt considerați patronii instituțiilor de învățământ, în special ai celor teologice (cum este şi Seminarul Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae”), care sunt astăzi în sărbătoare. La Braşov, Biserica din Bartolomeu îşi sărbătoreşte hramul.

Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, a slujit aici, duminică, din preziua sărbătorii, Sf. Liturghie Arhierească. Detalii, aici.

Cei trei ierarhi au început să fie celebrați împreună din anul 1081, de pe vremea împăratului bizantin Alexie Comneanul, perioadă în care învățații timpului polemizau pe tema importanței mai mari a unuia sau altuia dintre cei trei. Disputele au durat câțiva ani, până când cei trei sfinți s-au arătat în vis unui ierarh din acea vreme, spunându-i că în fața lui Dumnezeu ei sunt una și nu există vrajbă între ei. Totodată, l-au rugat să le rânduiască o zi de prăznuire comună pentru a aduce pacea între oameni. De atunci s-a hotărât prăznuirea împreună în ziua de 30 ianuarie a celor trei ierarhi, cinstiți drept reprezentanți străluciți ai unei perioade bogate atât în dispute, dar și în elaborări teologice de mare valoare, din epoca patristică. Biserica i-a numit „stâlpi ai Ortodoxiei” și „mari dascăli” ai creștinătății. Ei s-au remarcat atât ca păstori și misionari, cât și ca moraliști și dogmatiști.

Sf. Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit și în 1 ianuarie,

 » Citește toată știrea aici…