Posted inActualitate

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara deplânge trecerea în eternitate a celui care a fost Prof. Univ. Dr. Trăilă Nicola, unul dintre marii maeștri ai școlii de chirurgie din România

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara deplânge trecerea în eternitate a celui care a fost Prof. Univ. Dr. Trăilă Nicola, unul dintre marii maeștri ai școlii de chirurgie din România

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara deplânge trecerea în eternitate a celui care a fost Prof. Univ. Dr. Trăilă Nicola, unul dintre marii maeștri ai școlii de chirurgie din România.

Profesorul Trăilă Nicola s-a născut la data de 5 octombrie 1942, în comuna Ciudanovița, din județul Caraș-Severin, și și-a început formarea profesională în cadrul Institutului Medico-Militar Bucureşti (astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”), după absolvirea căruia a lucrat doi ani ca medic de medicină generală la Şantierul Porţile de Fier.

Ulterior, a început rezidenţiatul de chirurgie generală în cadrul Clinicii de chirurgie de urgenţă sub îndrumarea Prof. Dr. Ioan Mureşan, fondatorul şcolii chirurgicale timişorene. Formarea profesională s-a realizat într-un colectiv de chirurgi excepţionali, la dezvoltarea sa contribuind şi întâlnirea cu alţi titani ai chirurgiei româneşti, precum Prof. Dr. Ion Juvara şi Prof. Dr. Dan Gavriliu, avându-l drept maestru pe Prof. Dr. Constantin Caloghera.

Profesorul Nicola și-a desăvârşit formarea profesională în numeroase centre chirurgicale prestigioase din ţară (Bucureşti, Iaşi, Cluj) şi internaţionale (Paris, Cambridge, Houston), practicând chirurgia generală, de urgență și oncologică, timp de 40 de ani, între 1971 – 2011.

Ca profesor al Universității de Medicină și Farmacie Timișoara a participat activ la viața universitară, contribuind la formarea studenților și viitorilor medici, ca șef al Disciplinei de Semiologie Chirurgicală II (1993 – 2011).

Tot în aceeași perioadă, a fost șeful Clinicii II Chirurgie Generală şi Oncologică, pe care a condus-o cu măiestrie timp de 18 ani, marcându-i evoluția și implementând tehnici chirurgicale inovatoare, precum introducerea în România a conceptului de nodul santinelă, a chimioterapiei intraperitoneale în regim hipertermic, cecostoma extraperitoneală, extraperitonealizarea pancreasului, chimioterapia intraarterială în cancere şi multiple procedee în chirurgia minim invazivă.

Profesorul Nicola a avut contribuţii de mare valoare în literatura chirurgicală de specialitate,  » Read More