Posted inActualitate

Revelion la noi sau peste hotare? Sau de ce la alții se poate și la noi nu?

Revelion la noi sau peste hotare? Sau de ce la alții se poate și la noi nu?

Stau și mă întreb adesea de ce România este așa cum este? Ce ne face diferiți, comparativ cu restul țărilor din jur? De ce aici pare că totul e altfel și nu cum ar trebui să fie? Și nu, nu vreau să fac astăzi nicio comparație cu țări vestice care sunt, categoric, mult înaintea noastră pe mai toate palierele, ci cu o țară fostă comunistă, așa cum am fost și noi cândva. ”Ce are ea și nu am eu?” – vorba unui cântec. Și, mai ales, de ce la alții se poate și la noi nu?

M-am întors recent dintr-o scurtă vacanță în Slovacia, la Jasna. O locație excelentă pentru un concediu la schi dar, în același timp, un loc în care poți să ai un sejur minunat și dacă nu ești neapărat un împătimit al sporturilor de iarnă. Deși am mai fost de câteva ori în Munții Tatra, eram pentru prima dată la Jasna și, trebuie să spun, am fost foarte impresionat de stațiune și de … normalitate.

Așa după cum știm bine, Slovacia a fost parte a blocului socialist, atunci când forma împreună cu Cehia o singură țară: Cehoslovacia. Poate că la ei comunismul nu a fost așa de dur, poate că poporul e mai bătăios, sau poate că soarta le-a fost un pic mai blândă, comparativ cu noi. Și totuși, astea nu sunt suficiente argumente pentru a marca decalajul de acum între ei și noi. Se pare că ei au înțeles foarte bine care este rețeta succesului în turism și a succesului ca țară care se bazează pe turism. Nu au încercat să reinventeze roata ci, pur și simplu, au făcut ceea ce trebuia făcut. Au înțeles că, pentru a dezvolta turismul e nevoie să dezvolte patru piloni: drumurile (să ai acces facil și în siguranță către stațiuni),  » Read More