Posted inActualitate

Risc însemnat de producere a avalanşelor în Munţii Rodnei

Risc însemnat de producere a avalanşelor în Munţii Rodnei

Meteorologii de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud avertizează că este risc însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe în Munţii Rodnei, la peste 1.800 de metri altitudine, potrivit Buletinului nivometeorologic emis marţi.

„Stratul de zăpadă este prezent atât în zonele înalte, cât şi în cele mai joase şi în mare parte stabilizat. În următoarele 48 de ore sunt aşteptate ninsori local însemnate cantitativ, ce vor depune pe alocuri 20-30 cm de zăpadă proaspătă şi fără coerenţă cu stratul actual. Vântul intens va spulbera o mare parte din zăpadă în zonele adăpostite şi pe văi şi va forma în altitudine plăci de vânt, de grosimi variabile. Atât la suprasarcini cât şi natural, pe pantele mai înclinate, riscul declanşării unor avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii va fi însemnat (3) la peste 1.800 m”, precizează meteorologii sibieni.

În restul masivelor muntoase, riscul de producere de avalanşe este mai mic faţă de cel din Munţii Rodnei, fiind de gradul doi sau unu.

Cel mai mare strat de zăpadă măsurat în staţiile meteo din zona montană este de 74 de centimetri la Bâlea Lac în Munţii Făgăraş, judeţul Sibiu, unde este un risc moderat, de gradul doi, de producere de avalanşe. 
Ioana Pop  » Read More