Posted inActualitate

Ilie Bolojan: În primăvară ar putea începe lucrările la Drumul expres Oradea–Arad

Ilie Bolojan: În primăvară ar putea începe lucrările la Drumul expres Oradea–Arad

În a doua jumătate a lunii ianuarie va fi lansată licitația pentru execuția lucrărilor de construire a celor 140 kilometri ai drumului expres Oradea – Arad, a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, pe pagina de socializare. Proiectul este finanțat cu fonduri UE.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind exproprierea terenurilor afectate de drumul expres Arad – Oradea a fost adoptat, permițând astfel declanșarea procedurilor. Pentru exproprierea celor 1100 de ha de teren agricol necesari sunt alocați peste 20 de milioane de euro. Actul normativ a intrat în vigoare la o lună după o altă HG, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, potrivit cărora șoseaua va avea o lungime totală de 140 km, cu tot cu ramificații, și va costa 11,729 miliarde lei, echivalentul a aproape 2,6 miliarde euro, din care 10,083 miliarde lei (peste 2,24 miliarde euro) lucrările de construcții propriu zise, diferența urmând să acopere inclusiv despăgubirile acordate proprietarilor de terenuri.

Odată cu adoptarea HG privind exproprierile și realizarea documentației tehnice se încheie partea de proiectare și de avizare premergătoare celei de execuție. După obținerea avizelor necesare de la Ministerul Finanțelor și de la Justiție, până la sfârșitul anului va putea fi adoptat în ședința Guvernului României.

Peste 100 de ha de teren urmează să fie puse la dispoziție fără plată, aceste suprafețe fiind proprietatea publică a statului sau a primăriilor al căror teritoriu va fi traversat de noul drum expres.

”Cu adoptarea acestei hotărâri și cu recepția integrală a documentelor ce țin de proiectul drumului expres, din primele zile ale anului viitor se poate trece la demararea procedurii de licitație. Din primăvară, dacă eventuale contestații nu vor întârzia semnarea contractelor de execuție, vor putea începe efectiv lucrările.”, a scris Ilie Bolojan.

Proiectul drumul expres Arad – Oradea este un rezultat al parteneriatului dintre Primăriile Arad și Oradea,  » Read More