Posted inActualitate

VIDEO | Papa Francisc: Principele păcii este respins de logica perdantă a războiului

VIDEO | Papa Francisc: Principele păcii este respins de logica perdantă a războiului

Din cauza zgomotului armelor, nu există loc pentru Pruncul care predică pacea în Betleem, a spus Papa Francisc la Liturghia din Bazilica Sf. Petru, duminică seara.

„Un recensământ pe tot pământul”. Acesta este contextul în care s-a născut Isus și asupra căruia se oprește Evanghelia. Ar fi putut să-l menționeze succint, dar, în schimb, vorbește despre el cu precizie. Și, făcând acest lucru, scoate în evidență un mare contrast: în timp ce împăratul numără locuitorii lumii, Dumnezeu intră în ea aproape pe ascuns; în timp ce cei care comandă caută să se ridice printre cei mari ai istoriei, Regele istoriei alege calea micimii. Nici unul dintre cei puternici nu-L observă, doar câțiva păstori, puși la marginea vieții sociale.

Dar recensământul spune mai mult. În Biblie, acesta nu a lăsat o amintire fericită. Regele David, cedând tentației numerelor mari și a unei pretenții nesănătoase de autosuficiență, a comis un păcat grav tocmai prin recensământul poporului. Voia să îi cunoască forțele și după aproximativ nouă luni știa numărul celor care puteau să mânuiască sabia. Domnul s-a indignat și o nenorocire s-a abătut asupra poporului. În această noapte, însă, „Fiul lui David”, Isus, după nouă luni în pântecele Mariei, se naște la Betleem, cetatea lui David, și nu pedepsește recensământul, ci acceptă cu umilință să fie numărat. Nu vedem o divinitate mânioasă care pedepsește, ci pe Dumnezeul milostiv care se întrupează, care intră slab în lume, precedat de vestirea: „pe pământ, pace oamenilor”. Iar inima noastră în această seară este la Betleem, unde în continuare Principele păcii este respins de logica perdantă a războiului, cu răgetul armelor care și astăzi îl împiedică să-și găsească o casă în lume.

Sursa: Vatican News
Ioana Pop  » Read More