Posted inActualitate

László Tőkés a câştigat definitiv procesul cu cei care l-au calomniat, numindu-l spion şi trădător de ţară

László Tőkés a câştigat definitiv procesul cu cei care l-au calomniat, numindu-l spion şi trădător de ţară

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), László Tőkés, a câştigat definitiv procesul în care a solicitat daune morale postului de televiziune Antena 3, respectiv foştilor ofiţeri de securitate care l-au calomniat, numindu-l spion şi trădător de ţară, se arată într-un comunicat al CNMT.

În procesul intentat în 2014 pentru obţinerea de daune morale, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJR) a declarat definitivă sentinţa pe care Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat-o în decembrie 2019, după mai multe recursuri şi rejudecări.

Într-o emisiune de tip talk-show care a avut loc în prime-time, la data de 15 septembrie 2014, pe postul de televiziune Antena 3, Filip Teodorescu, un fost ofiţer de securitate, Ioan Talpeş, fostul şef al SIE, respectiv prezentatorul Mihai Gâdea (care între timp a devenit directorul postului de televiziune) au încercat să spele imaginea Securităţii care a jucat un rol ruşinos în timpul revoltei populare izbucnite la Timişoara în 1989, şi l-au acuzat pe pastorul reformat – a cărui atitudine anti-dictatură a reprezentat o scânteie pentru izbucnirea revoluţiei – că ar fi un trădător de ţară şi ar fi fost un spion al Ungariei.

“Filip Teodorescu a jucat un rol-cheie în represaliile sângeroase care au avut loc la adresa oamenilor ieşiţi în stradă, întrucât Iulian Vlad, comandantul naţional al Securităţii, l-a trimis la Timişoara cu sarcina de a înăbuşi mişcarea pornită împotriva sistemului”, scrie în comunicatul de presă.

Fostul ofiţer de securitate l-a calomniat pe László Tőkés fiind prezent în studio, iar Ioan Talpeş, fostul şef al SIE, prin intermediul unui material filmat care a fost inserat în emisiune. “Moderatorul” emisiunii, Mihai Gâdea, nu a încercat nici să le solicite acestora dovezi ale acuzaţiilor făcute, nici nu a cerut o reacţie din partea persoanei asupra căreia au fost aduse acuzaţii grave.

 » Read More