Posted inActualitate

Teatrul românesc, în doliu – MyTex.ro

Teatrul românesc, în doliu – MyTex.ro

Teatrul românesc, în doliu

Actrița Anda Caropol s-a stins la vârsta de 84 de ani. Artista era văduvă de aproape 25 de ani după o căsnicie cu actorul Ion Marinescu. Printre ultimele sale dorințe au fost sănătatea și să o țină cât mai mult pasiunea teatrului.

Teatrul românesc | MyTex.ro

„Actriţa Anda Caropol a trecut în eternitate. De o desăvârşită discreţie, inocenţă şi iubire pentru meserie, Anda Caropol şi-a petrecut în Teatrul Nottara peste cincizeci de ani, timp în care a jucat roluri cuceritoare, alături de unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, de la George Constantin la Ştefan Iordache, de la Gilda Marinescu la Alexandru Repan”, au scris, miercuri seară, pe Facebook, reprezentanţii Ministerului Culturii.

Născută în 1939, Anda Caropol a absolvit în anul 1960 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea „Arta actorului”, la clasa profesorului A. Pop Marţian. A fost repartizată la Teatrul Naţional din Cluj.
Din 1964, devine actriţă a Teatrului Nottara din Bucureşti.

Aici a debutat în „Sonet pentru o păpuşă“ de Sergiu Fărcăşan, în regia lui Lucian Giurchescu. În „Hamlet”, în regia lui Dinu Cernescu, a fost Ofelia unui Hamlet celebru, interpretat de Ştefan Iordache. A mai jucat în „Au fost odată două orfeline”, în regia Sandei Manu, „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, în regia lui Lucian Giurchescu, şi „O casă onorabilă” de Horia Lovinescu, „O lună la ţară”, de Turgheniev, „Bună seara, domnule Wilde!”, „Ultima oră” de Mihail Sebastian, „Revizorul” de N.V. Gogol, „Căsătoria” de N.V. Gogol, „Titanic vals”, „Hangiţa” de Carlo Goldoni și în multe altele.

Cariera cinematografică o urmează cronologic pe cea în teatru, cu roluri în pelicule de facturi diferite, ultimul fiind „Breaking News” (2017, r. Iulia Rugină), conform Cinemagia.

Anda Caropol nu s-a recăsătorit.

 » Citește toată știrea aici…