Posted inActualitate

Final de „Toamnă japoneză” la Centrul Jutsu de la Universitatea Politehnica Timișoara

Final de „Toamnă japoneză” la Centrul Jutsu de la Universitatea Politehnica Timișoara

După o lună în care a celebrat „Toamna culturii Japoneze la Universitatea Politehnica Timișoara”,  Centrul de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia, supranumit „Jutsu”, un termen din limba japoneză care înglobează ambele concepte, și pe cel de artă, și pe acela de tehnică/tehnologie, a organizat miercuri, 29 noiembrie 2023, în cadrul expoziției de kimono-uri „Valuri de mătase, pliuri de hârtie”, o festivitate de închidere în care directoarea Centrului Jutsu, prof.dr. Camelia Nakagawara, a realizat o retrospectivă a tuturor activităților desfășurate în toamna aceasta, mulțumind tuturor celor care le-au sprijinit.

În 2 noiembrie 2023, ceremonia de inaugurare a Centrului Jutsu a fost onorată cu prezența chiar de catre Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, care și-a exprimat bucuria pentru această inițiativă și pentru interesul pe care îl vede la Universitatea Politehnica și în Timișoara pentru limba și cultura japoneză. Domnul ambasador a avut o întrevedere deosebit de constructivă cu rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, după care Excelenta Sa a dialogat cu studenți și cursanți ai atelierelor de limbă și cultură japoneză, într-o atmosferă caldă si deschisă. Centrul Jutsu de la UPT este recunoscător Ambasadei Japoniei pentru sprijinul acordat în realizarea acestui festival.

Proiectul „Toamna culturii japoneze la UPT”, deschis publicului larg, a câștigat finanțare de la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, din fondul pentru nevoi culturale de urgență, fiind astfel parte din programul oficial „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

Pe lângă cursurile de limbă și cultură japoneză, proiectul „Toamna Culturii Japoneze la UPT” a avut un program deosebit de bogat, o ocazie unică de a realiza o incursiune în lumea niponă, pentru a explora și înțelege, într-un mod autentic și creativ, această cultură:

  • Expozitia de kimono-uri și origami, „Valuri de Mătase, Pliuri de Hârtie”;
  • Demonstrație și atelier de origami cu participarea publicului;

 » Read More