Posted inActualitate

Brașovul are o stemă recunoscută la nivel național

Brașovul are o stemă recunoscută la nivel național

Brașovul are o stemă recunoscută la nivel național
Stema istorică a Brașovului devine și noua stema oficială a orașului, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii Guvernului nr. 902/2024. În 1996, acum 28 de ani, Consiliul Local a aprobat prima variantă a stemei municipiului. Deși de-a lungul anilor au existat mai multe demersuri, până acum niciunul nu a dus la adoptarea unei hotărâri de guvern.
Proiectul municipalității pentru emblema orașului a fost de a menține stema cu care se identifică urbea de peste 600 de ani, coroana care are ca bază un trunchi cu rădăcini.
În varianta finală, stilizată, „stema Brașovului se compune dintr-un scut de azur în care se află o coroană de aur, cu cinci vârfuri vizibile, din care se ridică central și în lateral câte un fleuron. Din coroană coboară un trunchi rădăcinos de argint cu 13 vârfuri. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu șapte turnuri crenelate“, se arată în textul actului normativ.
Tot potrivit HG 902/2024, care explică semnificația elementelor însumate ale noii steme, „conform legendei, rădăcinile reprezintă cele 13 comunități rurale din Țara Bârsei, care asemenea sevei extrase din sol, întrețineau forța cetății.

Stema Brașovului este una vorbitoare, coroana din scut făcând referire la numele latin al localității, Corona, respectiv la cel german Kronstadt. Coroana murală cu șapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reședință de județ“.
Coroana are o tradiție care datează cel puțin din anul 1368, fiind probabil o stemă conferită de un rege al Ungariei din Casa de Anjou, iar trunchiul cu rădăcini a fost adăugat mai târziu, după 1429. Coroana din scut face referire la numele latin al localității, Corona, respectiv la cel german, Kronstadt.
Folosirea acestor elemente a continuat și după Marea Unire,

 » Citește toată știrea aici…