Posted inActualitate

„S-a umplut paharul” / Tensiuni în creștere între Polonia și Ungaria, după discursul premierului maghiar Viktor Orban, de la Băile Tușnad

„S-a umplut paharul” / Tensiuni în creștere între Polonia și Ungaria, după discursul premierului maghiar Viktor Orban, de la Băile Tușnad

Tensiuni în creștere…

Polonia a criticat discursul premierului maghiar Viktor Orban la Băile Tuşnad, sugerându-i să iasă din Uniunea Europeană şi să facă o uniune cu Vladimir Putin şi cu alte state autoritare, dacă nu este mulţumit de deciziile UE şi NATO.
În replică, ministrul de externe de la Budapesta a transmis diplomaţiei de la Varşovia că probabil „adevărul doare” şi că „s-a umplut paharul” şi nu mai tolerează „provocările şi ipocrizia” actualului guvern polonez.

tensiuni | MyTex.ro

În cadrul discursului său, Viktor Orban a făcut reproşuri Poloniei. El a criticat ambiţiile geopolitice ale Poloniei şi a acuzat-o de ipocrizie, afirmând că în timp ce blamează Ungaria, face afaceri cu Rusia prin intermediari. Pe de altă parte, şeful guvernului ungar l-a lăudat pe Donald Trump şi a apărat Rusia.
De asemenea, Orban a acuzat Polonia că a provocat o schimbare în echilibrul de putere din Europa prin slăbirea axei Berlin-Paris în favoarea unei noi configuraţii: Londra, Varşovia, Kiev, statele baltice şi Scandinavia. În acest fel, Grupul de la Vişegrad, care, în interpretarea lui Orban, trebuia să se bazeze pe recunoaşterea unei Germanii şi a unei Rusii puternice şi să formeze o a treia forţă importantă, a fost, de asemenea, slăbit.

Polonia sugerează Ungariei să iasă din UE și NATO

Polonia îl acuză pe Orban că face afaceri cu Rusia și sugerează Ungariei să iasă din UE și NATO. „Noi nu facem afaceri cu Rusia, spre deosebire de premierul Orban, care se situează la marginea societăţii internaţionale – atât în Uniunea Europeană, cât şi în NATO”, a subliniat ministrul adjunct de externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski. „Acesta a fost un atac atât asupra Poloniei, cât şi asupra SUA, asupra Uniunii Europene şi asupra NATO”, a precizat Bartoszewski.

 » Citește toată știrea aici…