Duminica Mare, praznic împărătesc ca Învierea
Creştinii de toate confesiunile sărbătoresc, la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Rusaliile, adică Pogorârea Duhului Sfânt sau Cincizecimea, Duminica Cincizecimii (Dominica Pentecostes – latină, Piatdesiatniţa – slavă) sau Duminica Mare, unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mântuitorului şi ziua în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.
Cum data praznicului este legată de data Învierii, mâine sărbătoresc creștinii ortodocși și greco-catolici, la distanță de cinci săptămâni de romano-catolici și protestanți.
Citiți și:
Moșii de vară. De ce și cum se țin / Tradiții și superstiții / Ielele și Călușarii
Sărbătoarea cade întotdeauna duminică, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşti. Este, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.
Duhul Sfânt, coborât sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe apostoli, pentru început aceştia căpătând marea putere de a grăi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă învăţătura Mântuitorului cunoscută către neamuri, în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli.
Faptele Apostolilor (II, 14):
- Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc.
- Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei.
- Şi li s-au arătat,